Fjäderholmarna har en spännande historia som vi har plockat upp i smaksättningen av både praliner, bräck och chokladkakor. Vi startar med sex stycken grundsmaker som alla har en anknytning till händelser på Fjäderholmarna. Fler smaker kommer att experimenteras och testas. Håll utkik här och framförallt i butiken. Nu börjar vi med år 1670, 1809, 1821, 1882, 1910, 1985 (mörk 85% ej i bild) och 2016.
Fjäderholmarna har krogtradition sedan hundratals år.
Redan på sent 1600-tal finns en krog inritad på kartan och här tar
skärgårdsborna en välbehövlig paus på sin rodd in mot staden. Gästerna är oftast ute efter något stärkande
att dricka, mer än den mat som serveras. Då saltades fisken, idag saltar vi chokladen.
Fjäderholmarna har bytt namn och ägare många gånger. När
sockerbrukspatron Eurenius äger öarna döper han om dem till ”Lilla Brittanien”,
öarna kallar han England, Skottland och Irland. Patronens troliga passion för EarlGrey-te
förhöjer vi med citron och honung.
På lördagar är det marknad i staden och skärgårdsbefolkningen
ska sälja fisk till stadsborna. Sjökrogen på Fjäderholmarna är den givna
träffpunkten på sjövägen till Stockholm. Här äter, dricker och dansar man på fredagskvällarna
och roar sig med kryddiga kärleksaffärer och saftiga slagsmål. Kryddigt och saftigt – precis som kanel och
äpple.
Brännvinskungen L O Smith konkurrerar ut de kommunala
brännerierna med sin "tiodubbelt renat" med mindre finkel och Stockholms
stad försöker stoppa honom med alla medel. ”Brännvinskriget” rasar i Stockholm
och Smith flyttar försäljningen till Fjäderholmarna som ligger utanför stadens
gräns. Kunderna lockas med fri resa flera gånger per dag och under tio kaotiska
månader säljs mer än 1,5 miljoner liter brännvin på Fjäderholmarna. L O Smith
är upphovsman till Absolut rent brännvin, senare Absolut Vodka. Vår brännvinspralin ska inte bitas av....
På Stora Fjäderholmens södra udde finns ett utsiktstorn
som byggs till och ut till restaurang ”Grand Restaurant Bellevue”. Belvederen
är en sofistikerad restaurang med plats för drygt 500 gäster. Här är det flott,
man serverar moderna rätter och söta desserter och dansar till den senaste
musiken på utedansbanan. Gästerna är stadsbor som reser till ön med ångbåt. Belvederen
rivs 1940. Men den söta apelsinen fyller vi nu i en pralin.
Fjäderholmarna Choklad startar tillverkning och butik på ön i Mackmyras fd whiskyprovningsrum.
Här tillverkar vi handgjorda praliner, bräck och kakor av kvalitetschoklad i
smaker med anknytning till Fjäderholmarnas spännande historia. Självklart för
vi whiskytraditionen vidare och smaksätter med Mackmyra Svensk Ek - och hemkokt
kola för att det är så underbart gott.