Våra smaker - en smak av historien

Fjäderholmarna har krogtradition sedan hundratals år. Redan på sent 1600-tal finns en krog inritad på kartan och här tar skärgårdsborna en välbehövlig paus på sin rodd in mot staden. Gästerna är oftast ute efter något stärkande att dricka, mer än den mat som serveras. Då saltades fisken, idag saltar vi chokladen.

Brännvinskungen L O Smith konkurrerar ut de kommunala brännerierna med sin "tiodubbelt renat" med mindre finkel och Stockholms stad försöker stoppa honom med alla medel. ”Brännvinskriget” rasar i Stockholm och Smith flyttar försäljningen till Fjäderholmarna som ligger utanför stadens gräns. Kunderna lockas med fri resa flera gånger per dag och under tio kaotiska månader säljs mer än 1,5 miljoner liter brännvin på Fjäderholmarna. L O Smith är upphovsman till Absolut rent brännvin, senare Absolut Vodka. Vår brännvinspralin ska inte bitas av.... 

Fjäderholmarna har en spännande historia som vi har plockat upp i smaksättningen av både praliner, bräck och chokladkakor. Vi startar med sex stycken grundsmaker som alla har en anknytning till händelser på Fjäderholmarna. Fler smaker kommer att experimenteras och testas. Håll utkik här och framförallt i butiken. Nu börjar vi med år 1670, 1809, 1821, 1882, 1910, 1985 (mörk 85% ej i bild) och 2016.

Fjäderholmarna har bytt namn och ägare många gånger. När sockerbrukspatron Eurenius äger öarna döper han om dem till ”Lilla Brittanien”, öarna kallar han England, Skottland och Irland. Patronens troliga passion för EarlGrey-te förhöjer vi med citron och honung.

Stora Fjäderholmens södra udde finns ett utsiktstorn som byggs till och ut till restaurang ”Grand Restaurant Bellevue”. Belvederen är en sofistikerad restaurang med plats för drygt 500 gäster. Här är det flott, man serverar moderna rätter och söta desserter och dansar till den senaste musiken på utedansbanan. Gästerna är stadsbor som reser till ön med ångbåt. Belvederen rivs 1940. Men den söta apelsinen fyller vi nu i en pralin.

lördagar är det marknad i staden och skärgårdsbefolkningen ska sälja fisk till stadsborna. Sjökrogen på Fjäderholmarna är den givna träffpunkten på sjövägen till Stockholm. Här äter, dricker och dansar man på fredagskvällarna och roar sig med kryddiga kärleksaffärer och saftiga slagsmål. Kryddigt och saftigt – precis som kanel och äpple.

Fjäderholmarna Choklad startar tillverkning och butik på ön i Mackmyras fd whiskyprovningsrum. Här tillverkar vi handgjorda praliner, bräck och kakor av kvalitetschoklad i smaker med anknytning till Fjäderholmarnas spännande historia. Självklart för vi whiskytraditionen vidare och smaksätter med Mackmyra Svensk Ek - och hemkokt kola för att det är så underbart gott. 

Fjäderholmarna Choklad AB

Stora Fjäderholmen
Sverige
111 15 STOCKHOLM

Följ oss på sociala medier: